Responsiiviset vai selektiiviset sivut?


Olen aina kammonut ajatusta siitä, että sama tavara on käyttökelpoista kaikille. Lähtökohta, että kaikki rakastavat Kauniita ja Rohkeita on kammoksuttava. Juuri tätä responsiiviset sivut tarkoittavat. Sama sisältö kaikille kaikkialla ja kaikilla päätelaitteilla.

Otetaan pari esimerkkiä responsiivisesta ajattelumallista. Käytän HTML5-tekniikkaa ja laitan <video>-tägin sisään taustalle pyörivän videon. Tai vastaavasti jonkin ylisuuren kuvan, joka näyttää hienolta isolla ruudulla. Mitä tämä tarkoittaa pienellä ruudulla eli kännykältä katsottuna? Tai tabletilla? Pahalta. Tabletit ja kännykät tukevat heikosti videoita ja aiheuttavat joka tapauksessa kyseisen päätelaitteen kuormittumista. Sama datamäärä latautuu nopean verkon yli tietokoneelle hetkessä, mutta pahimmillaan hitaan 3g:n yli kännykälle todella heikosti.

Selektiivinen ajattelumalli lähtee käytännössä siitä, että eri tyylisille laitteille; tietokone, tablet tai älypuhelin, sovitetaan sisältö. Tämä tarkoittaa useiden eri sisältöjen luomista, mutta onko se niin iso vaiva? Toki se sitä jonkin verran tuo, mutta samalla mietitään eri päätelaitteiden ominaisuuksia ja käyttäjä tulee kiittämään paremmin toimivasta sisällöstä valitsemallaan laitteella.

HTML5 on vielä tässä vaiheessa raskas ja kaikki selaimet eivät sitä tue. Oheiset sivut ovat kuitenkin tehty HTML5-tekniikkaa käyttäen ja sisältö on selektiivistä ja tukevat eri laitteita.
www.jahuuproductions.com/karmaluoto

Tomi Karmaluoto
Jahuu Productions
Manager, Video Producer

This blog is written by Tomi Karmaluoto

Kategoria(t): Ajankohtaista, Ei kategoriaa, Uutta ja ihmeellistä, Videotuotanto, WEB Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.