Näin todellisuus muuttuu kuvassa – Vinjetit ja filtterit

Kännykamerakuvaajia on nykyisin Suomessakin varmaan jo miljoona räpsijää. Moisesta otannasta varmaan 10 % omistaa älypuhelimen, jolla saa jokseenkin tasokkaita kuvia ja kuvaohjelmassa löytyy vaikka ja mitä säädettävää. Yksi hieno ominaisuus kyseisissä vehkeissä ovat filtterit. Filttereillä saa pilattua hyvänkin otoksen tai vastaavasti huonon otoksen saa peitettyä, jolloin siitä voi kutsua vaikkapa taiteeksi.

Filttereiden yksi haaroista ovat vinjetit, joita kuvaajat ovat käyttäneet jo vuosikausia photoshopatessaan kuvistaan paremman näköisiä. Vinjetti on alunperin tarkoittanut luvun alku- tai loppukoristetta, mutta kuvauspuolella siitä on typistynyt koristelu pois. Käytännössä vinjetillä tummenetaan tai sumennetaan alueita, joiden ei haluta olevan kuvan keskiössä, jolloin itse kohde jää paremmin näkyville. Ohessa muutama esimerkki vinjettien ja filttereiden käytöstä.

Alkuperäinen kuva

 

 

 

 

Pyöreä vinjetti

 

 

 

 

Keulakoristeen vinjetti

 

 

 

 

Instagramin filtteri

 

 

 

 

 

 

Vanhennusfiltteri

 

 

 

 

Vaalennusfiltteri

 

 

 

 

Tomi Karmaluoto
Jahuu Productions
Manager, Video Producer

This blog is written by Tomi Karmaluoto

Kategoria(t): Ajankohtaista, Valokuva Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.