Kesälomat peruttu, koulua 12 kuukautta

molItse muistan kesälomilla olleeni aina töissä. En itse asiassa muista yhtään hiihtolomaakaan, jolloin en olisi jotain työntynkää vääntänyt. Omasta selkänahasta revityt pennoset käytettiin sitten pitkin vuotta kaikkeen tarpeelliseen. Ammattikokeiluita oli muun muassa puutarhuri, vihannesten pakkaaja, varastomies, kaupan lihamestarin apulainen ja niin edelleen.

Itse en näe opiskelijoiden patistamista koulun penkille 12 kuukaudeksi vuodessa hirveän järkevänä. Vaikka ammattiin valmistuisikin nopeammin. En olisi pärjännyt pitkää talvikautta pienillä tuilla ilman kesätöistä saatuja varoja. Muutamalla sadalla eurolla ja vuokratuilla ei esimerkiksi Helsingissä saa juuri edes maksettua vuokraansa. Ja millä sitä sitten ruokansa ostaisi?

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään rahasta, vaan saadusta työkokemuksesta. Kesätöillä usein harjoitellaan työelämää varten. Tämän jos minkä, STTK:kin pitäisi ymmärtää. Lisäksi kesätöillä voi testata, että minkälainen ura miellyttää. Haluaako hitsaajaksi vai autoasentajaksi? Hakeako hot shot -asianajajaksi vai liittoon asiamieheksi. Lisäksi näen ammattiin valmentavan koulutuksen tai yliopistomaailman kasvattavan ihmistä vielä henkisesti pitkän matkaa ja sitä matkaa on turha kiirehtiä.

Ohessa linkki Helsingin Sanomiin, jossa STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää kommentoi 12  kuukauden opiskelua.
http://www.hs.fi/kotimaa/M%C3%A4enp%C3%A4%C3%A4+Opiskelijat+opiskelemaan+ 12+kuukautta+vuodessa++SYL+suopea/a1305562074206

Tomi Karmaluoto
Jahuu Productions
Manager, Video Producer

This blog is written by Tomi Karmaluoto
Kategoria(t): Ajankohtaista, Uutta ja ihmeellistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.