Näin vanhat videot talteen – digitoinnin ABC

VHS-nauhojen digitointiMonille meistä on jäänyt vanhoja VHS-nauhoja kaappiin lojumaan. Osalta löytyy videokameroiden nauhoja, ja osalta löytyy vielä vanhempaa oikeaa filmiä.

Jos videokamera on sen verran uusi, että siitä löytyy firewire-liitäntä, voit aivan helposti käyttää Windowsin MovieMakeria(1) tai Mäcin iMovieta(2) videotallenteen kaappaamiseen koneelle.

Jos kyseessä on VHS-nauhuri, voit liittää videonauhurin suoraan tietokoneeseen sopivilla kaapeleilla, jos vain tietokoneessa on vain sopiva liitäntä, ja kaapata se edellä mainituilla ohjelmilla talteen. Harvoissa näytönohjaimissa on yhteensopiva liitäntä, mutta sopivan adapterin voi ostaa useammastakin tietokoneliikkeestä muutaman kympin hintaan(3). Jos VHS-nauhuri on jo menneen talven lumia, voi VHS-nauhat myös viedä liikkeeseen, mutta monesti kylkeen tulee suolainen hinta(4).

Jos on vanhaa filmiä, ja projektori vielä huolellisen rasvauksen jälkeen käynnistyy, voi videokuvan digitoida heijastamalla vanhan kuvan mahdollisimman hyvälaatuiselle kankaalle, ja kuvaamalla sen siitä hyvälaatuisella videokameralla. Tavallisesti tallenteessa esiintyy välkkymistä, mutta sen saa oikeilla videokameran asetuksilla(5) ja projektorin nopeutta säätämällä poistettua melkeinpä kokonaan. Jos projektori on jo joutunut tekniikan museoon, voi filmit viedä myös videoliikkeeseen digitoitavaksi. Tällöin tulee myös varata tarpeeksi käteistä mukaan(6).

Kun videomateriaali on koneella, ja tallennusta vaille, kannattaa miettiä vielä muotoa, jolla sen tallentaa. Välttämättä perhepotretteja ei kannata raaka-laadulla tallentaa, mutta ei niistä kannata informaatioköyhääkään tehdä. Sopivia tallennusmuotoja tällä hetkellä on .mov ja .mp4-muotoiset videoformaatit. Kunhan vain resoluutio on vähintään televisiokuvan tasoa, ja bittivirta n. 3Mbps, niin oikeilla jäljillä ollaan.

Kokemuksen tuoman tiedon perusteella digitoimiseen menee reilusti aikaa. Se kannattaa ottaa lähinnä hauskana kesälomaprojektina.

(1)http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Getting-started-with-Windows-Movie-Maker
(2)http://www.apple.com/fi/ilife/imovie/
(3)www.verkkokauppa.com/fi/product/43104/dbbhk/TerraTec-Grabster-AV-300-MX-USB-videokaappari
(4)http://digitalisointi.mediamuuntaja.fi/index.php?page=videotallenteet
(5)http://www.mediacollege.com/video/camera/shutter/
(6)http://www.kaitafilmi.net/palvelut/kaitafilmit

Tomi Karmaluoto
Jahuu Productions
Manager, Video Producer

This blog is written by Tomi Karmaluoto
Kategoria(t): Apua & Ohjeita, Kilkkeet ja sälät, Videotuotanto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.