Mistä hyvä video koostuu?

MermaidVoiko hyvää videota määritellä? Joo, voi. Mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä, kantaa ottava, informatiivinen, tunteikas jne. Mutta ovatko nuo adjektiivit jokaisella suomalaisella samat? Tuskinpa. Itse 30+ ihmisenä en enää ole rofl, lol, jne-kulttuurissa niin vahvasti, kuin moni 15+. Toisaalta en ole vielä lavatanssi-ihminenkään. Kohderyhmän valinta on äärettömän tärkeää mitä tahansa projektia suunniteltaessa. Jos kohderyhmä ei ole hallussa, ja halutaan mahdollisimman geneerinen kaikille sopiva video, jää sanoma usein hyvin pinnalliseksi tavoittavuudesta puhumattakaan. Ja kyse ei aina ole iästäkään, vaan yksinkertaisesti siitä, missä ihminen asuu tai on kotoisin. Viesti pitää kohdentaa niillä sanoilla, mitkä puhuttelevat. Esimerkiksi: Mie oon tiällä tukkimetäsä, halluut sie pelekkää kohoveeta, ku tuun kotio, ja pittäeskö ottoo nisu mukkaa? Vai: Mä oon just tulos himaan täält skutsista, haluut sä et mä otan bortsit megeen, ja otat sä jonku baakelsin?

Ja kuinkas hankalaa kohderyhmäajattelu oikeastaan on? Mietitäänpäs. Olen Tapio Tuohi,
metalliyrityksen johtaja. Yritykseni valmistaa pyöriä kaikenmoisiin vehkeisiin. Tällä hetkellä meillä on varastossa 20 tuhatta pyörää, jotka käyvät sekä skeittilautaan, että rollaattoriin. Jos tekisit videomainoksen, joka puhuttelee molempia, mikäköhän nuorison reaktio on, kun rollaattori putkahtaa töllöstä. Kääntää kanavaa. Tai jos vanhus näkee nuorison skeittaavan, saattaa olla, että ohi menee, jos vaari ei innostu muistelemaan hurjaa nuoruuttaan. Toki asiat eivät ole absoluuttisia, ja skeittaava 70+ ja rollaattorilla liikkuva teini voi tuoda hauskuutta mainokseen, jolloin ehkä molemmat tahot ostavat uudet pyörät välineisiinsä.

Kohderyhmän suunnittelu faktapohjalta vaatii lähinnä muutamien seikkojen suunnittelua.
– Minkä ikäisille video on kohdennettu? Nuoriso, eläkeläiset, keski-ikäiset
– Perhetausta? Sinkku, lapsiperhe…
– Mikä on ihmisen maantieteellinen sijainti? Pohojalaanen, savolaanen, stadilainen…
– Mitä ammattiryhmää halutaan puhutella? Sikariporras, yrittäjät, duunarit…
– Mikä on kulttuuritausta? Musiikki, taide, jne…
– Minkä uskontokunnan edustajat ovat kyseessä? Mormonit, ateistit, kristityt…
– Mikä on haluttu julkaisukanava? TV, Internet, DVD-tallenne, elokuvateatteri, verkkojulkaisu…

Näitä seikkoja kannattaa pyörittää siihen asti, kunnes asia on selvä. Suomalaiset ovat kuitenkin jokseenkin homogeenistä kansaa, eli täysin rajoittunutta kohderyhmää ei ole olemassakaan. Tämä tietysti helpottaa julkaisun tavoitettavuutta.

Kohderyhmistä ja sen käytännön toteutuksista on saatavilla paljon tietoa, ohessa eräs linkki:
Kohderyhmäajattelu mediatuotannon suunnitteluprosessissa , Lehtomäki, Jussi , 2010
https://publications.theseus.fi/handle/10024/19359

Tomi Karmaluoto
Jahuu Productions
Manager, Video Producer

Kategoria(t): Apua & Ohjeita, Videotuotanto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.